2020-11-10 12:08:26• hírek • Bede Emőke

Koronavírussal fertőződött meg Szatmár megye prefektusa is

Október 27-én a prefektusi hivatal arról számolt be, hogy Radu Bud kormánybiztos otthoni karantéba vonult, mivel közvetlen kapcsolatba került egy koronavírus-fertőzött személlyel, arról azonban már nem szólt a fáma, hogy voltaképp maga a prefektus is megbetegedett.

Radu Bud a fertőzés tényéről csak hétfő este, az Informatia TV egyik adásában beszélt nyilvánosan. Mint elmondta, egyik nap arról értesítették, hogy egy Covid-19-cel diagnosztizált személy közvetlen kontakjai között szerepel, melynek okán neki is kéthetes, október 21-től november 4-ig tartó lakhelyi elkülönítésbe kell vonulnia. A prefektus elmondása szerint ő maga is érzékelte mindazon tüneteket, melyek akár a Covid-19-re is utalhatnak, viszont először csupán egy hétköznapi megfázásnak vélte a dolgot, amit egy kis paracetamollal próbált kezelni.


Igen ám, csakhogy október 25-én Budnak jelenése volt a román hadsereg napja alkalmából szervezett ünnepségeken, tehát ezen eseményeken annak ellenére vett részt, hogy elméletileg otthoni karanténban kellett volna tartózkodnia, mi több, koronavírus-fertőzésre utaló szimptómákat is produkált. Mivel a panaszok az ünnepséget követő napon sem hagytak alább, ezért felvette a kapcsolatot a háziorvosával, majd elvégeztek egy gyorstesztet, s mint kiderült, a tünetek nem hazudtak, a prefektus valóban koronavírusos lett.


Radu Bud a román hadsereg napján


Bud elmondása szerint egy hét elteltével szerette volna felmérni egészségügyi állapotát, így komputertomográfiás vizsgálatnak vetették alá. A CT-eredményeket látva orvosa komolyabb gyógyszereket ajánlott neki, melynek köszönhetően mostanra sikerült kigyógyulnia a betegségből. Arra a kérdésre, hogy vajon hol fertőződhetett meg, a prefektus kifejtette, sejtése szerint az egyik önkormányzati képviselő-testület beiktatásán kaphatta meg a vírust, amikor is az érintett kollégával valóban maszk nélkül maradtak.


Az otthoni karanténra vonatkozó szabályok megszegése természetesen nem kerülte el azon kampánylázban égő politikusok figyelmét sem, kik más csapatban játszanak. A mostanában már Pro Romania-színekben tevékenykedő Adrian Ștef egy keddi sajtótájékoztatón például arra szólította fel a kormánybiztost, hogy ismertesse a betegség pontos kronológiáját, s amennyiben bebizonyosodik, hogy a román hadsereg napján való megjelenésével valóban megszegte az otthoni karanténra vonatkozó előírásokat, akkor mielőbb mondjon le az általa betöltött prefektusi tisztségről. Hogy mi fog kisülni mindebből, egyelőre lehetetlen megmondani, viszont az már most biztos, hogy az eset kiváló alapot szolgáltat a választást megelőző politikai acsarkodások számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: